Cetatea şi atelierul de orgi din Hărman, Braşov (@Exclusiv în România)
Pe 1 aprilie, la TVR1 şi TVR HD, echipa Exclusiv în România a ajuns la Hărman, unde se află cetatea cu cea mai mare turlă din Ţara Bârsei, dar şi un unicat din această parte a continentului: atelierul de orgi. Aici contemporanii noştri învaţă să restaureze preţioasele instrumente muzicale create cu secole în urmă, dar şi să construiască orgi noi.
Mai multe reportaje din emisiune găsiţi pe canalul nostru de YouTube
Biserica fortificată din Prejmer
Biserica evanghelică fortificată din Prejmer, județul Brașov, datează din sec.XIII. Ansamblul este format din biserică ,incinta fortificată, drum de apărare, două turnuri, două bastioane ,iar turnul porții este monument istoric . .
Lăcașul de cult a fost construit în stil gotic burgund întrodus de cistercieni la Mănăstirea Cârța. Este cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievală din Estul Europei.
Cetatea țărănească și biserica fortificată din Ghimbav
Biserica fortificatǎ „Sfântu Petru” din Ghimbav este o bisericǎ evanghelicǎ tipicǎ pentru regiunea Brașovului, fiind înconjuratǎ de ziduri masive ce aveau drept scop apǎrarea locuitorilor în caz de atac. Fortificația avea de jur împrejur un șanț cu apă care era alimentat de pârâul Ghimbășel. Biserica de la Ghimbav este singura biserică fortificată de rit evanghelic din Transilvania, pictată în întregime în interior. Pictura reprezintă motive florale și mai puțin religioase.
Ceasul din turn, ce datează de la finalul secolului al 19- lea, merge încă foarte bine, având o marjă de eroare de 1-2 secunde. Mecanismul trebuie tras, însă, la fiecare 24 de ore. Nea Feri, face asta de peste 10 ani- în fiecare dimineață, urcă o mulțime de scări destul de abrupte. În plus, la orele 7, 12 și 18 trage și coplotul, obicei rămas de pe vremea când comunitatea săsească era foarte numeroasă. Acum, chiar dacă pe sașii din Ghimbav îi poți numără pe degetele de la două mâini, el continuă să le anunțe localnicilor reperele orare după care se ghidează în treburile de zi cu zi. Tot Feri Mihaly, care locuiește în apropiere, are și cheia cetății. Cei care vor să viziteze monumentul găsesc pe poartă un anunț cu numărul de telefon al acestuia.
MUSIC CREDIT:Shine-Extreme Music - David O'Dowda / Rachel Wood
Biserica fortificata Viscri
Biserica fortificata Viscri - Muzeul Civilizaţiei Săseşti
Viscri, mai demult Giscriu (în dialectul săsesc Weiskirich, Veiskiriχ, Veeskirχ, în germană Weißkirch, Deutsch-Weißkirch, Deutschweißkirch, în maghiară Fehéregyháza, Szászfejéregyház, Szászfehéregyháza, în trad. „Biserica Albă Săsească”) este un sat în comuna Bunești din judetul Brasov, Transilvania, Romania.
Un loc care merită vizitat şi descoperit. O destinaţie de văzut în viaţă.
Mai multe informatii aici:
Love of All by Twin Musicom este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution license (
Artist:
Centrul Istoric al Codlei cu Muzeul Tradițiilor și Biserica Evanghelică Fortificată
Centrul Istoric al Codlei cu Muzeul Tradițiilor și Biserica Evanghelică Fortificată
Biserica evanghelică fortificată din Homorod✔
➤“Biserica evanghelică fortificată din Homorod, comuna Homorod, județul Brașov, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romanice datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric.
La sfârșitul secolului al XIII-lea localnicii au început construcția bisericii romanice de tip sală, o raritate față de planul cu trei nave al celor mai multe biserici săsești. Arcul triumfal este înzidit, iar vechiul cor se află ascuns în parterul turnului de est. Pereții lui sunt împodobiți cu fresce care datează din trei perioade (secolele al XIII-lea, al XIV-lea și al XV-lea). Are o sală tăvănită cu cor pătrat, boltit în cruce pe ogive, absida semicirculară, turn-clopotniță cu tribuna pe vest. Odată cu construcția cetății țărănești, biserica a fost fortificată, corul și absida fiind cuprinse într-un puternic turn.
Puternică cetate țărănească săsească, cu dublă incintă (sec.XV-XVI), ridicată in jurul Bisericii Evanghelice-Lutherane (sec. XIII). Fortificația care înconjoară biserica evanghelică nu a fost niciodată cucerită. Prima incintă este rectangulară și a fost construită în secolul al XV-lea. Are turnuri pe colțuri, cu ochi de tragere. Între turnuri zidurile aveau două drumuri de strajă suprapuse, care se sprijineau pe console de lemn. Pe latura de vest este un mic turn-poartă care străjuiește intrarea.”
➤Thank you for RATE, SHARE and SUBSCRIBE for more!
Wishing you all the best!
➤ SUBSCRIBE to my channel HERE:
➤Music: Epic Abyss from Jukedeck - create your own at
#BisericiFortificateDinTransilvania, #BisericiFortificate
Biserica Fortificată Prejmer
Tot în Țara Bârsei. Din Hărman nu o iei spre Brașov, ci spre Întorsura Buzăului.
Biserica Evanghelica Fortificata -Loc Cristian-Jud Brasov-Film by Grup Iubim Brasovul
Biserica Evanghelica Fortificata Cristian
Biserica evanghelica fortificata din Cristian, judetul Brasov, Transilvania, dateaza din secolul XIII si a fost ridicata in stil romanic, avand forma unei basilici cu trei nave, cu elemente sculpturale apartinand goticului. Biserica Fortificata din Cristian este declarata monument istoric
Ca urmare a numeroaselor deteriorari suferite, in secolul XIX, biserica este refacuta in stil neoclasic.
In zilele noastre se mai pot observa imbinate elemente arhitecturale diferite din care s-au pastrat intacte o rozasa, trei chei de bolta decorate cu bustul lui Iisus, un Agnus Dei si o floare de cires, portalul vestic in stil romanic si piatra de mormant a preotesei Anna May (1631).
Orga dateaza din 1910 si are doua claviaturi, 23 de registre pe sistem pneumatic. Proiectul a fost luat de la vechea orga din 1842.
Policandrul cu 50 de lampi a fost confectionat din fier batut in amintirea celor cazuti sau disparuti in timpul primului razboi mondial.
Biserica evanghelica din Cristian a fost fortificata in secolul XV, ridicandu-se in jurul ei o incinta ovala cu opt turnuri si bastion pe poarta - transformat cateva sute de ani mai tarziu in casa parohiala. Pentru a intari si a spori protectia, incinta a fost dublata de un zid mai mic - zwinger si de un sant de apa, care astazi nu se mai observa.
In prezent, tot ansamblul se afla intr-o buna stare de conservare.
Biserica fortificată săsească care se află în centrul satului Cristian. Corpul bazilical inițial a fost ridicat în stil romanic având însă elemente sculpturale de factură gotică(din care se mai păstrează o rozasă integrală și trei chei de boltă decorate cu bustul lui Isus, un Agnus Dei și o floare de cireș) care demonstrează prezenta unui atelier de filiație cisterciană (adică aflat sub influența mănăstirii de la Cârța). Toate aceste elemente împing datarea bisericii vechi către prima jumătate a secolului al XIV-lea. În prima jumătate a secolului al XIX-lea biserica a fost reclădită în stil neoclasic (specific transilvănean) în urma dărâmării parțiale, dar și cu scopul lărgirii, în noua clădire fiind incorporat, pe lângă elementele decorative menționate mai sus, și portalul vestic în stil romanic cât și piatra de mormânt a preotesei Anna May (1631) salvate de la biserica inițială. Fortificația ce împrejmuiește biserica a fost construită în prima jumătate a secolului al XV-lea sub forma unei incinte ovale cu opt turnuri și un bastion pe poartă (transformat în secolul al XIX-lea în casă parohială) dublată de un zid mai jos (zwinger)și de un șanț cu apă (astăzi acoperit). Pe latura estică a fortificației, în exterior, s-a construit cimitirul evanghelic (datat 1826). În prezent tot ansamblul se află într-o bună stare de conservare.
Biserica Fortificată Hărman
Biserica- cetate din Hărman cu zidurile ei impunătoare, cu cele șapte turnuri de apărare și cu turnul clopotniță înalt de 56 de metri (cel mai înalt din Țara Bârsei), vizibil de la distanța este o bijuterie printre numeroasele biserici fortificate ale sașilor din Transilvania.
Biserica Evanghelică Homorod
Brașovul te surprinde întotdeauna cu prețioasele lui biserici evanghelice.
Biserica fortificata din Harman - Saxon Fortified Church from Harman ✔
➤ “Hărman mai demult Herman (în dialectul săsesc Huntschprich, în germană Honigberg, în trad. „Muntele mierii“, în maghiară Szászhermány, în latină Mons Mellis) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov, Transilvania, România.
Localitatea Hărman se află în Țara Bârsei, la cca. 10 km spre est de municipiul Brașov. Este cunoscută în special pentru biserica fortificată impresionantă.
Istoria cetății Hărmanului se leagă de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei în primele decenii ale secolului al XIII-lea la Feldioara,Prejmer, Râșnov și Sânpetru. Prima atestare documentară a așezării datează însă de la 21 martie 1240, la 15 ani după alungarea Cavalerilor Teutoni din aceste teritorii. Într-un document redactat atunci, regele Béla al IV-lea spune ...am hotărât să dăruim sfântului și venerabilului convent al mănăstirii Cisterciților, ca ajutor pentru cheltuielile sale, ce se vor face în fiecare an pentru folosul obștesc, al capitulului întregului ordin, unele biserici din Țara Bârsei în părțile Transilvaniei, și anume cetatea Feldioara (Castrum Sanctae Mariae), Sânpetru (Sancti Petri), muntele Hărman (Mons Mellis) și Prejmer (Tartilleri) cu toate veniturile, drepturile și cele ce țin de ele…. Pe lângă fragmentele de pictură din interiorul bisericii sau din ambrazurile ferestrelor, un important ansamblu de pictură se găsește într-o capelă din turnul de est.”
➤ SUBSCRIBE to my channel HERE:
➤Background Music: Looking for you - Instrumental
by zero- project
#BisericiFortificateDinTransilvania, #BisericiFortificate
Biserica fortificata ROTBAV în ruină
Biserica Sfintul Martin din Brasov
Pe dealul Martinsberg, din prelunguirea Dealului Cetatii, se afla unul dintre cele mai importante monumente din Brasov: Biserica evanghelica Sfantul Martin. Despre acest lacas se stie ca a fost inceput a fi construit la inceputul secolului XIV.
Daca odinioara cladirea domina imprejurimile, astazi ea se ascunde discret printre vegetatie si cladirile moderne invecinate. De-a lungul secolelor, biserica a fost supusa unor modificari si adaosuri, insa o parte importanta din structura sa s-a pastrat asa cum era in perioada medievala.
La inceputul anilor '60 ai secolului trecut a fost supusa unui proces de renovare prin care s-au acoperit, nefericit, o parte dintre picturile murale si pe lemn din interior. In ultimii ani, cladirea a intrat in noi lucrari de restaurare, de data aceasta mai atent si mai ingrijit desfasurate.
In prima etapa s-au facut cercetari arheologice in interiorul si in preajma cladirii. Au fost studiate 9 structuri zidite, 68 de morminte si alte 4 complexe. Cercetarea arheologică a scos la lumina numeroase obiecte arheologice, care au ajutat la stabilirea cronologiei bisericii, imbogatind totodata cunostinele despre civilizația medievala a Brasovului. Lucrarile de restaurare au inceput in anul 2010 si inca continua.
Interiorul bisericii permite acum gazduirea temporara a unor evenimente religioase si culturale. Primul eveniment desfasurat aici va fi un concert din cadrul Festivalului de muzica sacra Musica Barcensis ( in 23 august 2014). Intr-un viitor cit se poate de apropiat se va incerca introducerea bisericii intr-un circuit turistic permanent, pentru a putea fi vizitata si admirata din interior.
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Kultur.Sibiu: Biserica fortificata din Prejmer
Kultur.Sibiu - proiect editorial HotNews.ro - Deutsche Welle. Cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania.
Cu sprijinul Selgros, Therme, Amabasada Romaniei la Berlin.
Biserica evanghelică fortificată din Hărman - Sept.2o16
Am creat acest videoclip cu Editorul video YouTube (
Infinite Perspective by Kevin MacLeod este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution license (
Sursă:
Artist:
Saxon Fortified Church from Prejmer (Biserica fortificata din Prejmer) ✔
➤ Biserica evanghelică fortificată din Prejmer, comuna Prejmer, județul Brașov, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea.
Fiindcă Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor veniți prin pasul Buzău, după ce regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de apărare în Țara Bârsei, a început fortificarea bisericii prin ridicarea unei incinte înalte și puternice înconjurată de un șanț lat de apă. Cetatea, cladită în formă de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri și înalte de 12 metri, bastioane, porți de fier și poduri care se ridicau. Un drum de strajă folosea pentru aprovizionarea luptătorilor de la crenele. Pe lângă gurile de foc fixate în ziduri, în cetate se afla un dispozitiv de luptă neobișnuit: vestita „Orgă a morții”. Formată din mai multe arme așezate la un loc, care trăgeau toate deodată, ea producea dușmanului o mare panică și pierderi grele.
➤Thank you for RATE, SHARE and SUBSCRIBE for more!
Wishing you all the best!
➤ SUBSCRIBE to my channel HERE:
➤Background Music: zero-project - The rain song II (Pure version) by zero-project
#BisericiFortificateDinTransilvania, #BisericiFortificate
romania - Biserica fortificată din Prejmer
Biserica evanghelică fortificată din Prejmer, comuna Prejmer, județul Brașov, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric
Vizitaţi România: Biserica fortificată de la Codlea
autor: Camelia Popa; foto şi audio: Daniel Onea
Prejmer,biserica-cetate
In Romania bisericile fortificate sunt specifice satelor săsești și secuiești situate în sud-estul Transilvaniei. Odinioară în număr de circa 300, bisericile fortificate au jucat atât un rol religios cât și un rol militar pentru mai mult de cinci secole. La inceputul secolului XXI erau În număr de aproximativ 150 de edificii. Bisericile fortificate transilvane formeaza unul dintre cele mai dense sisteme de fortificații medievale bine păstrate de pe continentul european. Prejmerul, numit in limba germana Tartlau, ar putea reprezenta punctul culminant al unei vizite avand ca obiectiv cetatile Brasovene. In aceasta localitate, cu frumoasele gospodarii ale sasilor,romanilor si maghiarilor, se gaseste una dintre cele mai vechi si mai frumoase biserici fortificate din Romania.
In anul 1211,regele Ungariei pomeneste intr-un document adresat teutonilor numele raului Tarlung, pe langa care se va dezvolta localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni care au primit drepturi asupra acestui teritoriu,sunt cei care au ridicat biserica din Tartlau sau Prejmer pana la un anumit nivel . Dupa ce regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de aparare in Tara Barsei, a inceput apoi fortificarea bisericii din Prejmer, pentru ca aceasta era prima localitate care primea loviturile turcilor veniti prin Pasul Buzau(trecatoare care traverseaza Carpatii Orientali).
Fortificarea a inceput prin ridicarea unei incinte inalte si puternice, inconjurate de un sant lat de apa. Cetatea in forma de cerc avea ziduri groase de 3-4m si inalte de 12m, doua turnuri,bastioane,porti de fier si poduri care se ridicau. Ansamblul bisericii evanghelice a fost construit in stil gotic burgund si este monument istoric. Este cea mai puternica si mai bine pastrata biserica-cetate medievala din Estul Europei si in 1999 a fost inscrisa pe lista Patrimoniului Mondial Cultural UNESCO.
Cristian Brasov - Biserica Fortificata (Fortified Church of Cristian)
???? Video subtitles are available in ENG and ROM
Biserica din Cristian, cu zidul său dublu de apărare și cu cele opt turnuri defensive bine conservate, este un exemplu impresionant de arhitectură militară medievală. Basilica gotică fusese construită între anii 1250–1270. Din secolul al XIII-lea și până în zilele noastre, construcția a suferit numeroase modificări datorate mai ales cutremurelor care i-au afectat structura de rezistență. Actuala biserică sală clasicizată a fost construită între anii 1839-1841, pe ruinele vechii construcții din secolul XIII.
Interiorul bisericii este segmentat de perechile de piloni ce susțin arcele dublouri și calotele a vela. Altarul și amvonul au fost construite odată cu biserica.
Biserica este înconjurată de un zid dublu de incintă, care timp de trei secole a fost construit, extins și prevăzut cu nouă turnuri de apărare, din care s-au păstrat doar opt. Turnul de poartă a fost transformat în casă parohială.
În anul 1792, ]n locul unor fortificații, a fost amenajat cimitirul. Până în anul 1899, pe partea interioară a zidului din prima incintă se aflau cămările cu provizii, identice constructiv cu cele din Prejmer.
Intrarea în biserică este străjuită de panouri unde sunt consemnate numele celor decedați în Primul Război Mondial și a celor deportați.
Altarul este dominat de Christos binecuvântând. Apostolii Petru și Pavel veghează din vitraliile ferestrelor. Corifeii reformei religioase, Martin Luther și Johannes Honterus, se regăsesc în lăcaș. În spatele altarului este piatra funerară a mormântului preotesei Ana May, decedată la 22 aprilie 1931.
Orga bisericii, cu două claviaturi și 23 de registre pe sistem pneumatic, a fost reconstruită de Karl Einschenk în anul 1909, după vechea orgă a lui Heinrich Maywald din 1842.
_________________________________________________________
???? ENG Cristian Church, with its double defense wall and eight defensive towers well preserved is an impressive example of medieval military architecture.
The Gothic basilica has been built between 1250 and 1270.
From the 13th century to the present day, the construction has undergone many changes
mainly due to the earthquakes that affected its resistance structure.
The current church was built between 1839-1841, on the ruins of the 13th century-old building. The interior of the church is segmented by the pairs of pillars, supporting arches and caps. The altar and pulpit were built with the church.
The church is surrounded by a double enclosure wall, which for three centuries was built,
expanded and provided with nine defense towers, of which only eight were kept.
The gate tower has been transformed into a parish house.
In 1792, instead of fortifications, the cemetery was arranged.
Until 1899, on the inside of the wall of the first enclosure
there were rooms with provisions, identical constructively to those in Prejmer.
The entrance to the church is guarded by panels where they have recorded the names of those who died in World War II and those deported.
The altar is dominated by a Christ blessing. The apostles Peter and Paul watch from the stained glass windows. The leaders of religious reform, Martin Luther Honterus are found in the chamber. Behind the altar is the funerary stone of the tomb of the priestess Ana May, who died on April 22, 1931
The church organ, with two keyboards and 23 registers on the pneumatic system, was rebuilt by Karl Einschenk in 1909, after the old organ of Heinrich Maywald of 1842
_________________________________________________________
???? If you like what you see, subscribe and click the bell to enable notifications for more
travel videos from my channel.
I really appreciate your support!
_________________________________________________________
???? Filmed with Sony AX100
???? Edited in Magix Vegas Pro 17
_________________________________________________________
???? Music: She's Gone by The 126ers from YouTube Audio Library
_________________________________________________________